Vijf ideeën om zelf een elegante en unieke buitenkeuken te maken

Buiten overdag: een mooi gedekte tafel staat klaar om gezellig samen te lunchen onder een heldere hemel. Direct ernaast staat het fornuis aan en in de oven staat een heerlijk gerecht: helemaal klaar voor een dagje buiten.

De buitenkeuken is dan ook een trend waarin de functionaliteit en het design van een kookgedeelte harmonieus samenkomen, met de enorme mogelijkheden die een buitenruimte biedt: Kooloos Zon & Huis bespreekt een aantal ideeën ter inspiratie om er zo zelf ook één te kunnen maken.

De veelzijdigheid die ruimte biedt bij een buitenkeuken

Een buitenkeuken biedt een aantal voordelen, waaronder de mogelijkheid om een comfortabele en moderne inrichting te creëren buiten en het heen-en-weer-geloop tussen huis en keuken te voorkomen, waardoor het eten met gemak op tafel komt en de gasten ook meer tijd in gezelschap doorbrengen.

Er zijn uiteraard een aantal belangrijke overwegingen die gemaakt moeten worden voordat het project gestart wordt: als eerste is het van belang het type keuken te kiezen. Moet, bijvoorbeeld, alles aanwezig zijn – fornuis, oven, koelkast, diepvries – of is het voldoende dat er een aantal elementen zijn, bijvoorbeeld fornuis, werkblad en een hoek om te grillen of te barbecueën, voor snelle gerechten in de zomer.

De keuze wordt hier sterk beïnvloed door de culinaire gewoontes en door het soort gerechten dat in de tuin klaargemaakt moet worden: wie, bijvoorbeeld, vooral dol is op de barbecue, kan een zone maken voor het grillen, maar wie van pizza houdt zal er misschien liever voor zorgen dat er een oven is, misschien zelfs wel een houtgestookte pizzaoven, maar voor wie van cocktails en longdrinks houdt, is een tuinbar waarschijnlijk de beste oplossing.

Na dit alles overwogen te hebben, hetgeen ook nodig is om te begrijpen hoe veel ruimte er nodig is, is het belangrijk dat er een overdekte zone wordt gemaakt om een ingerichte veranda te creëren, waarbij gebruik kan worden gemaakt van de voordelen en enorme veelzijdigheid die een Pergotenda®️ of een bioklimatische pergola biedt.

Waar ook voor gekozen wordt, het is van belang dat bij het maken van een buitenkeuken, ook voldoende aandacht wordt geschonken aan een aantal technische aspecten, zoals de ontwerpeisen van de installaties, van de emissies en van de afvoeren, waarbij het advies van een deskundige niet mag ontbreken.

5 tips voor succes in de inrichting van de buitenkeuken

Net als bij de keuken binnen, zijn de belangrijkste elementen in een buitenruimte de functionaliteit en het design van de lijnen en de ruimtes, om een ruimte te creëren die niet onderdoet voor binnen, maar met alle mogelijkheden die een outdoor biedt.

Hier geven we een aantal tips voor het inrichten van een buitenkeuken, waarbij gemak voorop staat zonder af te zien van elegantie en originaliteit.

Idee 1: Rustieke stijl, voor wie van traditie houdt

Bakstenen muurtjes, een houtoven, gedeeltes betegeld met glanzend wit keramiek voor een retro-chique stijl: een buitenkeuken in rustieke stijl past, bijvoorbeeld, goed bij een buitenruimte in Provençaalse stijl, waar de kleuren van de natuur goed samengaan met warme en gezellige kleuren.

Hier passen moderne, roestvrij stalen huishoudelijke apparaten met een strak en minimalistisch ontwerp, terracotta en keramische siervoorwerpen, koperen pannen en katoenen tafelkleden voor op een smeedijzeren tafel goed bij, waarbij gespeeld wordt met het contrast tussen oud en modern.

Idee 2: Nordic stijl, hygge aan tafel

Licht hout, wit meubilair, gekleurde tapijten met geometrische lijnen, een tafel met schragen en aangevuld met discrete en lineaire outdoor lichtoplossingen. Dit zijn de essentiële elementen voor een buitenkeuken in Nordic stijl en voor het creëren van een atmosfeer die hygge is. Een Deens woord dat uitdrukking geeft aan een gevoel van comfort, geborgenheid, gezelligheid en vertrouwdheid, omgeven door een intieme en smaakvolle sfeer: ideaal in combinatie met kleurrijke mokken, die opgehangen kunnen worden, glazen vazen met theebladeren voor infusies en aromatische kruidenthee, sierplanten en decoratieve klimop, voor een heerlijk warm en intiem hoekje.

Idee 3: Latino inspiratie

De kleuren en geuren van Spanje en Zuid-Amerika zijn ideaal voor een suggestieve buitenkeuken, kies hierbij voor overheersend gele, blauwe en witte tinten, en geef de voorkeur aan materialen zoals terracotta, gips en gekalkte muren. In een keuken in Latino stijl past ook een buiten openhaard bijzonder goed, waardoor het ook op koelere avonden goed vertoeven is. Een inrichting met vetplanten, azulejos en souvenirs uit verre landen die onder de stellen klingelen, maakt het plaatje af.

Idee 4: Het keukenblok

Dit is de ideale oplossing voor een meer informele keuken die niet al te veeleisend is voor wat betreft vormgeving: er zijn dan ook enkele soorten keukenblokken waarbij ieder element zelfstandig is. De structuren zijn licht van gewicht en veelzijdig, ze kunnen naar eigen smaak worden geplaatst en, indien nodig, kunnen ze ergens anders gezet worden of er kan een andere samenstelling gecreëerd worden: geen enkel onderdeel zit vast, het grijs water wordt opgevangen en vervolgens verwijderd en de voeding is elektrisch. Het gebruik van een keukenblok om de buitenkeuken te creëren biedt enorme vrijheid en… creativiteit!

Idee 5: Een chique hapje aan de tuinbar

Mocht er een zwembad in de tuin zijn, waarom dan geen buitenkeuken en tuinbar daar in de buurt plaatsen? Dankzij een dergelijke oplossing was het nog nooit zo lekker om van de buitenruimte te genieten, zonder weer naar binnen te hoeven om te koken maar het wél mogelijk is om een hapje te verzorgen voor de gasten (of samen met hen op te eten) die ondertussen genieten van een drankje bij het zwembad. Een tuinbar is dan ook een echte must voor elk zwembad, om heerlijk in alle vrijheid te kunnen genieten van een aperitiefje.

Waar de voorkeur ook naar uitgaat, bij de keuze van de buitenkeuken speelt de architectonische context van de tuin of van het terras een belangrijke rol.

Bioklimatische pergola van Corradi

Zo zou een Pergotenda®️ Maestro, een full optional aluminium model, tevens beschikbaar als bioklimatische pergola met kantelbare lamellen, bijzonder geschikt kunnen zijn maar ook de bioklimatische pergola Alba, met een eigentijds ontwerp in combinatie met bijzondere details, wat de outdoor tot een gezellige ruimte gekenmerkt door een minimalistisch en verfijnd ontwerp zal maken.De mogelijkheden voor deze ruimte in combinatie met de oplossingen van Corradi zijn eindeloos: nu moet er alleen nog de stijl worden gekozen die het best past om met volle teugen te kunnen genieten van de buitenruimte.

Ben u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw woning? Bezoek dan onze showroom in Bunschoten of neem vrijblijvend contact met ons op.

Pieter Waling helpt u graag verder!

Plan uw gratis

adviesgesprek

arrow