De zomer is al even aangebroken en de temperaturen laten het toe om lekker te gaan barbecueën. Omdat wij om onze klanten geven, willen we graag dat dit veilig gebeurt.

7 tips voor veilig barbecueën!

  1. Richt de barbecueplaats goed in. Deze moet vrij zijn van brandgevaar, dus zet de barbecue niet tegen het tuinhuisje bijvoorbeeld. Let er ook op dat de barbecueplaats windvrij is. Dan kan de wind ook niet de gloeiende as verspreiden en elders schade aanrichten.
  2. Vermijd onnodige rookontwikkeling.
  3. Kies een grillapparaat dat over een verstelbaar rooster beschikt.
  4. Gebruik alleen speciale barbecue-aanstekers. Dus geen spiritus, lampenolie etc.
  5. Pas op met vet of andere vloeistoffen, laat dit niet in de gloeiende kolen druppelen.
  6. Houd minimaal een handbreedte afstand tot de kolen of gasvlam.
  7. Zet voor de zekerheid altijd een emmer met water klaar!

Kooloos barbecuetips

Het te grillen voedsel dient enkele uren van tevoren uit de koelkast gehaald te worden. Zo kan het vlees of de vis op kamertemperatuur komen voor het grillen. Het grillen begint als er voldoende gloeiende kolen aanwezig zijn, het grillrooster moet echt heet worden. Let op: bij grote stukken vlees moet er bij hoge temperaturen gebraden worden. Dit zorgt niet alleen voor een mooie kleur,  ook de poriën gaan hierdoor dicht waardoor de sap er niet uitdruppelt. Let er ook op dat er niet in het voedsel gestoken wordt. Het sap uit het voedsel loopt hierdoor weg en zal minder mals zijn bij het opeten. Een barbecuetang is daarom een onmisbaar gereedschap tijdens het barbecueën.

Bij het barbecueën worden vaak marinades gemaakt. Een marinade met een goede portie mosterd, kruiden, paprika, peper, olijfolie en eventueel geperste knoflook zal al voor een heerlijke smaak aan het vlees zorgen. Zorg ervoor dat u het vlees ruim van te voren marineert. In ieder geval enkele uren van te voren. Voor de optimale smaak aan uw vlees of vis marineert u het product een dag van te voren.

Zout je vlees pas na het bereiden op de barbecue. Kruiden als rozemarijn, tijm of oregano legt men vaak tijdens het barbecueën op het voedsel. De kans dat deze kruiden verbranden is dan aanwezig. Een grillschaal van aluminium kan hierbij helpen.

We hopen dat we met deze tips uw barbecueseizoen nog veiliger, beter en lekkerder maken! Kooloos Zon & Huis wenst iedereen een goede vakantie toe!